Et spel er ofte historier fra stedet de spilles.

Fra Elden på Røros. Foto: Marthe A. Vannebo

På lik linje med et teaterstykke har også et spel elementer av dramatisk fremføring. Men spel fremføres som regel utendørs, og er et type teaterstykke som ofte forteller om viktige, og/eller fiktive hendelser fra historien og stedet de spilles. De involverer i de fleste tilfeller lokale skuespillere, og alt i alt gjør dette at publikum føler ekstra nær tilknytning til det som blir fortalt.

Dette skiller seg fra et klassisk teaterstykke, som kan ha et bredere tema og ikke nødvendigvis være knyttet til et bestemt sted eller samfunn. Et teater vil også som regel fremføres på innendørs scener og er ofte en del av et profesjonelt teater.

Ettersom spel ofte har et sterkere fokus på å involvere lokalsamfunnet, både som skuespillere og som publikum, kan et spel ofte ha en festspillkarakter, hvor hele samfunnet deltar i arrangementet. De gjennomføres ofte på steder som har tilknytning til handlingen, og i en begrenset periode som en årlig foreteelse som feirer lokal kultur og tradisjon.

Speltradisjonen i Norge startet for alvor på 1950-tallet. Det mest kjente spelet er “Spelet om Heilag Olav”, som ble fremført for første gang i 1954 på Stiklestad. Dette spelet handler om slaget på Stiklestad i 1030, hvor kong Olav Haraldsson ble drept.

I dag er det over 100 spel som settes opp årlig i Norge. De handler om alt fra vikingtiden til middelalderen, og til nyere tid. Spelene spilles i hele landet, fra små bygder til større byer. Eksempler på kjente spel er “Elden” på Røros, som forteller om krigen mellom Sverige og Norge, og “Kristin Lavransdatter” i Sel, som bygger på Sigrid Undsets berømte roman. Spelene er ikke bare underholdning, men en viktig del av å bevare og formidle norsk kultur og historie.

I sum kan man si at et spel er en form for teater som er dypt forankret i en lokal eller historisk kontekst, og som ofte har som mål å formidle og bevare kulturarven for et bestemt område. Vega Reiser har lange tradisjoner for å gjeste spel i vår region, og under kan du se om vi har noen planlagte besøk til et spel eller andre kulturelle opplevelser.

Fredag 7. februar 2025

Tradisjonen tro kaster vi loss og seiler fra Trondheim til Kristiansund for å dra i operaen denne vinteren også.

NOK 4 795

** A v s l u t t e t **

Bli med når vi gjester Ørkedalsspelet. Vi kjører buss fra Trondheim og får middag på Bårdshaug Herregård før forestillingen.

NOK 2 200

Lørdag 2. august 2025

Bli med når vi gjester spelet om Peer Gynt på Gålå. Spelet er et humoristisk skråblikk på Norge og nordmenn.

NOK 6 900

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen