Har du noen gang våknet så tidlig at du lurte på hvorfor du egentlig la deg? Vel, det var nettopp sånn det hele startet da jeg skulle fra Trondheim til Tallinn. Den grytidlige avgangen via Oslo ga en følelse av å være oppe før fuglene i det hele tatt hadde vurdert å pusse fjærene. Men hva gjør man ikke for å lære noe nytt?
Estland og Tallinn har blitt en kulinarisk destinasjon. Med et 20-talls Michelin-anerkjente restauranter, har byen blitt et mekka for matelskere som søker det lille ekstra. Her finner du alt fra avantgarde fine dining til tradisjonelle restauranter med en moderne vri. De har blant annet 6 restauranter med Bib Gourmand-utmerkelsen, som hedrer god mat til rimelige priser.
Dagene sammen andre bransjefolk var spandert av Visit Estonia, og skulle vise seg å bli en perfekt miks av smaker, latter, gode opplevelser og julestemning.
Dag 1: Julemagien starter
Vel fremme i Tallinn ble vi møtt av vår norsktalende guide. Hun kunne ikke bare historiske fakta om byen, men dro også på med en vits eller to om språklige barrierer og anekdoter. Vår byvandring ble altså alt annet enn kjedelig! Vi fikk oppleve den historiske gamlebyen, med brosteinsgater og middelaldersjarm som nærmest ropte etter å bli postet på Instagram.
Neste stopp? Julemarkedet! Her luktet det kanel, gløgg og alt som hører julen til. Etterpå var det klart for pepperkakeverksted på Gingerbread Mania. La meg bare si det sånn: noen av pepperkakene våre hadde mer personlighet enn utseendet med seg, og sjelden har jeg vært mer glad for at det er det indre som teller, tross alt.
På kvelden sjekket vi inn på Nunne Boutique Hotel – et sjarmerende hotell som føltes som å bo midt i et eventyr. Rommet mitt hadde skråtak med ark og en seng så behagelig at jeg egentlig ønsket resten av kvelden dit pepperen gror – en tanke jeg heldigvis slo fra meg.
For middagen på restauranten Art Priori ble prikken over i-en denne dagen. Her fikk vi servert en fem-retters julemeny der de kunstneriske rettene bød på en indre kamp mellom øyne og munn. Smakene var helt fantastisk, og presentasjonen gjorde rettene nesten for fine til å spise. Nesten.
Dag 2: Natur, nostalgi og nytelse
Etter en solid hotellfrokost dro vi til nasjonalparken Lahemaa. På veien tok vi turen innom Estlands høyeste foss. Som norsk var det litt vanskelig å la seg imponere over den 8 meter høye fossen, men fotostoppen ved Jägala-fossen var en perfekt mulighet for litt drama på egne selfies. Etter en kort kjøretur ventet en guidet fottur gjennom en myr(!) med et eventyrlig preg. Den opparbeidede stien holdt oss tørrskodd, og tilrettela for en flott fottur for de fleste kroppstyper.
Lunsjen i det fri var helt estisk, og noe helt for seg selv. Maten smakte ekstra godt, kanskje fordi den ble servert sammen med frisk luft og gode historier fra guiden – eller som følge av apetitt fra vår lange fottur i estisk villmark.
Tilbake i Tallinn ventet Seaplane Harbour, en fascinerende blanding av historie og teknologi. Deretter bar det til Põhjala bryggeri for en liten smaking. Her lærte vi at øl kan være like sofistikert som vin, bare mye morsommere.
Så var det innsjekk på Nordic Hotel Forum, et 4* hotell som bød på romslige rom i skandinavisk design beliggende midt i der “alt” skjer.
Kvelden ble avrundet med en bedre middag på Restaurant Pull. Her fikk jeg en marmorbiff så mør at jeg kunne spist den med skje. Nok en gang satt latteren løs. Denne gang over hvorvidt sideretter egner seg for å dele, og hvilke skader man kan pådra seg ved å stjele en annens pommes frites. Her mener jeg hardnakket svaret er nei, ikke rør andres mat – spesielt når de chunkie potetstavene var toppet med parmesan. Ligg unna chipsen min!!
Dag 3: Kreative Tallinn og takk for nå
Siste dag startet med frokostbuffe jeg ikke har sett maken til, etterfulgt og en guidet tur i Telliskivi Creative City – et område som tar kreativitet til et helt nytt nivå. Street art, små butikker og en vibe som minnet om Berlin, men med en helt egen estisk twist. Her rakk vi en guidet runde på markedet sin ligger her, før veien gikk videre inn i dybden av området.
Lunsjen på bakeriet Aarde Pagar var en særegen, kulinarisk opplevelse. Her tryllet den sjarmerende kokken fram 10 retter for 10 personer fra ett og samme brød. Det var noe bibelsk over det hele, og det fikk meg til å revurdere hva brød egentlig kan brukes til. Jeg gleder meg derfor til å ta hull på brødene jeg kjøpte med hjem – og hvem vet, kanskje må jeg lage noe digg tilbehør inspirert av de gode opplevelsene i Tallinn?
Hjemreisen gikk via Stockholm og Oslo, og jeg landet sent i Trondheim. Trøtt, ja – men full av opplevelser og minner.
Hvorfor dra til Tallinn?
Enten du er ute etter historiske omgivelser, fantastisk mat, eller en dose kreativ kultur, har Tallinn alt. Og det beste? Det er bare en kort tur unna fra Trondheim! Så hva venter du på? Ta kontakt for å få høre mer om hva vi kan tilby i Tallinn, eller se oversikt over våre turer.