• Oversikt
  • Program
  • Inkludert/tillegg
  • Bestilling

Sør-Gjæslingan er et fiskevær fra flere hundre år tilbake, og steinalderfunn kan tyde på at været ble bosatt svært tidlig.

Fra koppskattetellingen i 1645 fins tre navngitte oppsittere på Sør-Gjæslingan, men det er først i 1720 årene at opplysninger om bosetting begynner å bli sikre. Selv om det frem til 1900-tallet var få oppsittere på Sør Gjæslingan, huset været ofte så mange som 400 båter.

Fra århundreskiftet kom mange flere fastboende, hovedsakelig fiskere som bosatte seg der. På det meste kunne opptil 1200 fiskebåter med ca. 5000 mann og 150 handelsfartøy være samlet.

Sør Gjæslingan fikk sin siste væreier i 1969, Petter Kjøllberg, og nedgangen i folketallet hadde til da vært forbausende liten. Daværende Vikna kommune var svært interessert i at fiskemottaket på Sør Gjæslingan skulle drives videre, og stilte med økonomiske garantier. I tillegg fikk væreieren støtte fra Distriktenes Utbyggingsfond.

Til tross for dette kom de første søknadene om fraflytting like etter 1970, men først i 1975 da væreieren også søkte fraflytting, ble disse innvilget. I de to påfølgende årene oppløses hele øysamfunnet. I 1978 gikk væreieren konkurs, og året etter legger Namsos Trafikkselskap ned den faste båtruten.


Depositum: NOK 300

Klokken 06:00
Avreise fra Trondheim. Vi reiser med moderne turistbuss oppover mot Steinkjer, hvor gjør vi et lite stopp. Deretter tar vi Kystriksveien opp til Namsos.

Etter ankomst i Namsos tar vi hurtigbåten ut til øygruppa Sør-Gjæslingan, en båttur på en drøy time. Når vi kommer på øya vil det bli fortalt litt om dette sjarmerende været. Vi får blant annet høre om hvordan det var her den gang det var så mange båter her at man kunne gå tørrskodd mellom øyene.

Det blir god tid til å se seg om, og på Fiskarheimen kan man få kjøpt en kopp kaffe og det som sies å være Sør-Gjæslingans beste vafler. Bak disken står frivillige fra fiskeværets venneforeningen.

Etter noen timer her møtes vi på kaia hvor hurtigbåten tar oss tilbake til Namsos igjen. Etter ankomst tar vi turen bort til Ullvaren kafe for middag. Om tiden tillater det, kan de som har lyst til det, være med reiseleder på en liten rusletur før vi setter oss på bussen.

Kl. 17.00
Avreise fra Namsos med forventet ankomst i Trondheim omtrent kl. 20.00.

Last ned PDF

Depositum: NOK 300

Inkludert

Reise med moderne turbuss
Båttur til Sør-Gjæslingan
Middag
Enkel servering på bussen
Aktiv reiseleder fra Vega Reiser

Please wait...