En tropisk hage rett utenfor Stavanger
Etter 20 små minutter i en komfortabel katamaran åpner et skue seg man ikke skulle tro var mulig i Norge! Tusenvis av planter satt i bakken, bygget stein på stein siden 1965; en privat hyttehage du neppe har sett maken til. Denne er selve grunnen til at gruppen hadde valgt å ta turen til Stavanger en langhelg midt i juni.
Det var en morgenfrisk gjeng som møtte på Værnes. Gode forberedelser og rutiner fikk oss smertefritt gjennom sikkerhetskontrollen til vårt fly. Turen gikk via Gardermoen, og selvsagt kunne vi som turoperatør ønsket oss direktefly – men transitten gikk lekende lett. Det gode humøret og forventningene lå utenpå kroppen hos gjestene. Sammen dro vi lasset gjennom Gardermoens luftige haller til gate A12. Her sto vårt fly videre til Stavanger klar for avgang etter kort tids venting.
I Stavanger ventet vår buss som etter kort tid tok oss på første oppdagelsesferd; en omvei via strendene sør for Sola. Her tok vi oss tid til et stopp på Orrestranda, hvor alle som ønsket det, kunne ta den lille spaserturen over de flotte sanddynene ned til selve stranda. Etter en halvtimes tid gikk turen videre via Bryne og inn til Stavanger. Før vi kjørte til hotellet tok vi oss tid til å dra innom Sverd i Fjell – et monument reist til minne om slaget ved Hafrsfjord i år 872.
Slaget ved Hafrsfjord – les mer
Slaget ved Hafrsfjord, som fant sted rundt år 872, er en av de mest betydningsfulle hendelsene i norsk historie. Det var her Harald Hårfagre beseiret sine rivaler, noe som ledet til samlingen av Norge til ett rike. Ifølge sagaene var denne seieren avgjørende for å konsolidere Haralds makt og etablere ham som den første kongen over et samlet Norge.
Slaget markerte slutten på flere års stridigheter mellom småkonger og høvdinger, og innledet en periode med relativ fred og stabilitet i landet. Hafrsfjord ligger nær dagens Stavanger, og slaget er fortsatt et symbol på norsk enhet og nasjonal identitet.
Til minne om slaget finner du blant annet monumentet “Sverd i fjell”, som ble reist i 1983 og avduket av Kong Olav V. Dette monumentet består av tre store sverd som er festet i bakken, og det symboliserer freden som fulgte etter slaget.
Kvalitetssikret innhold skapt ved bruk av AI
Etter innsjekk på hotellet sto rosinen i pølsa for tur; en utflukt til etter hvert så velkjente Flor & Fjære. Etter 20 små minutter i en komfortabel katamaran åpner et skue seg man ikke skulle tro var mulig i Norge! Tusenvis av planter satt i bakken, bygget stein på stein siden 1965; en privat hyttehage du neppe har sett maken til. Denne er selve grunnen til at gruppen hadde valgt å ta turen til Stavanger en langhelg i juni.
Endre Bryn Hidlefjord, tredje generasjon på øya, sto klar for å ta oss med på en guidet tur rundt i hagen. Han delte velvillig av historien bak denne bugnende øya, samt hvordan den er bygget etter stein-på-stein prinsippet, til høylytt humring fra publikum: Aldri lag budsjett, tjen penger og invester overskuddet. I tillegg fikk vi et par gode tips om hva som skal til for å lykkes i egen hage; vann og gjødsel. En gravemaskin hjelper også.
Etter omvisning inntok vi en tre retters middag under eksotiske palmetrær inne i veksthuset, før vi satte kursen tilbake til fastlandet.
Flor & Fjære – historien
Historien om Flor & Fjære starter i 1965 da Else-Marie og Åsmund Bryn ønsket seg et sted der familien kunne slappe av fra en krevende jobb i gartneriet. Dette skulle bli en familieidyll svært annerledes enn planlagt. På øya Sør-Hidle fant de en husmannsplass som skulle omgjøres til et familiested. Det ble plantet 3000 gran og furu som skydd mot vinden – hvorav 300 overlevde og ble til en beskyttende skog, og den første tiden overnattet de i telt, mens byggingen av den første hytta pågikk.
Etter at sønnene overtok driften av gartneriet bodde Åsmund mer eller mindre på øya, og ny hytte ble bygget i 1988. Da flyttet han mer eller mindre hit permanent. For å lokke med seg kona, som fortsatt jobbet i gartneriet, begynte han å produsere planter på øya.
Etter at produksjonen på øya var i gang, fikk brødrene ideen om å ta med seg kunder til Sør-Hildre. Dette ble et meget populært, og etter hvert ble det en årlig begivenhet. En dag fikk en av brødrene spørsmål fra en kamerat om å ta med seg sine kunder ut til øya, som hadde hørt at øya var en fantastisk oase. Dette ble starten på det man kan oppleve på øya i dag.
I 1994 ble en serverings-terrasse bygget, og i 1995 var første året øya var åpent for publikum. Dette året kom det 600 personer på besøk, og konseptet fikk navnet Flor & Fjære. Utviklingen gikk fort, og i 1996 hadde de besøk av 7.000 personer. I 2007 fikk øya selebre gjester da Dronning Sonja feiret sin 70-års dag på her, sammen med gjester fra hele Europa. Årlige besøkende har nå passert 35.000, og maten inntas i et stort drivhus som bugner av palmer og andre eksotiske planter.
Er du i Stavanger bør du ta turen, og vi mener Flor & Fjære i seg selv er verdt et byen et besøk.
Kilde: Flor & Fjære – En smak av paradis
Under resten av besøket ble det også tid til å utforske sentrum av Stavanger. Vår reiseleder har med årene blitt godt kjent i byen og med dens historie, og guidet oss trygt mellom hvitmalte trehus i gamlebyen. Videre var vi innom Vågen og Fargegaten, og mens vi besøkte byen var det til alt overmål veteranbåttreff – til stor begeistring for mange av våre gjester.
Siste dag ble det en ny sightseeing med buss. Denne gangen gikk turen til Tungenes Fyr før vi satte nesen mot Sola. Her ble det tid for en tur til stranden før vi ble avlevert på flyplassen klar for hjemreise.
Har du lyst å ta med en gruppe til Stavanger er vi gjerne behjelpelig. Med gode kontakter og lang erfaring sørger vi for et solid opplegg med transport, overnatting, utflukter og utvalgt bespisning. Ta kontakt for et godt tilbud!
Har vi noen planlagte turer til Stavanger?
Torsdag 12. juni 2025
Bli med til sjarmerende Stavanger med hvite trehus og et maritimt preg, hvor vi inkluderer et besøk i hagen Flor & Fjære på øya Sør-Hidle.
Utvalgt innenlandsreise akkurat nå
Mandag 23. desember 2024
Få steder i Norge kan få deg i julestemning på samme måte som Røros. Snøtunge tak og juledekor i hver en krok bidrar til en opplevelse helt utenom det vanlige.